Szkoła Radości II

Fundacja Novum oraz Szkoła Podstawowa nr 19 zaprasza Rodziców z Dziećmi do udziału w II edycji projektu „Szkoła Radości”.

Cel projektu
poprawa relacji interpersonalnych wewnątrz rodziny, podniesienie kompetencji rodzicielskich a w konsekwencji budowanie zdrowych, sprzyjających wychowaniu więzi uczuciowych.

Rodzice! Pogłębimy Waszą świadomość samego siebie, co w efekcie będzie sprzyjało pozytywnym kontaktom z dzieckiem, jak i otoczeniem. Rozwiniecie umiejętności, które ułatwią funkcjonowanie w relacjach interpersonalnych i w społeczeństwie. Zdobędziecie praktyczną wiedzę jak definiować swoje emocje oraz jak w prawidłowy sposób rozwiązywać konflikty międzyludzkie.

Wasze Dzieci, w sprzyjających warunkach (sala zabaw, kawiarenka, animatorzy), rozwiną swoje kompetencje w sferze emocjonalno – społecznej. Nauczą się skutecznie komunikować, wyrażać emocje, współpracować w grupie. Wszystkie zajęcia zaplanowano jako atrakcyjne z punktu widzenia dziecka, realizowane metodą nauka przez zabawę 😊. Podczas wszystkich zajęć nad bezpieczeństwem dzieci będą czuwać animatorzy i pedagog.

Jak chcemy to osiągnąć?
Zaplanowaliśmy kompleksowe działania edukacyjne, profilaktyczne, opiekuńczo-wychowawcze, specjalistyczne, terapeutyczne, rodzinne, socjologiczne, oraz nowatorskie działania integracyjne. Otrzymacie wsparcie z zakresu poradnictwa: psychologicznego i socjoterapeutycznego (relacje rodzinne, komunikacja, role rodzinne), pedagogicznego (właściwe oddziaływanie wychowawcze, opieka nad dziećmi, umiejętność rozwiązywania konfliktów w rodzinie, trudności wychowawcze), dietetycznego (zasady zdrowego odżywiania), logopedycznego (kształtowanie i korekta wymowy), fizjoterapeutycznego (poprawa sprawności ruchowej i siły organizmu), ekologicznego (podniesiemy Waszą świadomości na temat sposobów dbania o środowisko), choreoterapii (terapia tańcem - aktywna praca z ciałem poprzez taniec i ruch przy dźwiękach muzyki), animatorów czasu wolnego/zabaw z dziećmi (zachęcimy Was do aktywności, wskażemy sposoby na spędzanie wolnego czasu, rozbudzimy zainteresowania, odkryjemy w Was pasje, zainspirujemy).

Organizacja zajęć
Warsztaty to 10 cykli spotkań, podzielonych tematycznie na zajęcia z integracji, komunikacji, budowania więzi, zaspokajania potrzeb, wyrażania uczuć, wspólnych działań, terapii ruchem i dotykiem oraz zdrowego stylu życia. Będziecie mieli czas na pracę indywidualną, grupową i pracę z dzieckiem. Podczas wszystkich cykli warsztatów będziemy mieli do dyspozycji kawiarenkę terapeutyczną. To miejsce, w którym razem z pedagogiem/ psychologiem, socjoterapeutką i animatorami podsumujemy i przedyskutujemy problematykę, odbytych zajęć terapeutycznych. "Kawiarenka" to także miejsce na naukę umiejętności przydatnych w życiu codziennym, będziemy w niej wspólnie przygotowywać posiłki (m.in. poznamy zasady oszczędzania jedzenia, przygotujemy zdrowe koktajle, nauczymy się nakrywać do stołu, upieczemy ciasteczka).

Warsztaty podsumuje całodniowa wycieczka do Torunia, podczas której, w niezobowiązujących warunkach, chcemy w praktyczny sposób, z jak największą korzyścią intelektualną dla Was i Waszych dzieci stworzyć mikro warunki do przetestowania tego wszystkiego czego nauczycie się podczas zajęć. To także czas na wspólne działanie i świętowanie. Na naukę aktywnego spędzania czasu przez Was i dzieci. Szansa na okazanie emocji, artykułowanie potrzeb, wyrażenie zachwytu, podzielenie się wrażeniami. Na tych zajęciach terenowych będziecie mogli zauważyć postępy w relacjach a także je "dotrenować". W trakcie całej wycieczki, na bieżąco – podczas wszystkich atrakcji będzie prowadzone poradnictwo pedagogiczne i socjoterapeutyczne.
Dwa podstawowe punkty wycieczki, to:
• Twierdza - Fort IV – zwiedzimy twierdzę z przewodnikiem i pochodniami, weźmiemy udział w grach i zabawach integracyjnych.
• Planetarium – spojrzenie na wszechświat pozwoli nam zrozumieć kim jest człowiek i jak cenne jest nasze życie. To po raz kolejny inna, szersza perspektywa dla nas wszystkich.

KIEDY? CYKL 10 SPOTKAŃ ROZPOCZNIE SIĘ NA PRZEŁOMIE SIERPNIA i WRZEŚNIA
GDZIE? SZKOŁA PODSTAWOWA NR 19 we WŁOCŁAWKU ul. Szkolna 13 (wejście od ul. Miodowej)
Z A P R A S Z A M Y
Na żadnym etapie projektu od uczestników nie będą pobierane jakiekolwiek opłaty.

Więcej informacji i zgłoszenia: biuro@fundacjanovum.pl, tel. 609 015 009

Pobierz i wypełnij dokumenty rekrutacyjne do projektu Szkoła Radości II:

(dokumenty rekrutacyjne Szkola Radoci.pdf)

Pomagamy NGO

Nowopowstałym organizacjom oferujemy konsultacje w zakresie samodzielnego prowadzenia księgowości organizacji oraz oferujemy nasze usługi po preferencyjnych stawkach. Konsultacje umawiane są wedle dostępności terminów telefonicznie. Zapraszamy do kontaktu!

Upadłość konsumencka - Twoja szansa na życie bez długów!

Pomagamy osobom zadłużonym wyjść na prostą poprzez świadczenie bezpłatnego doradztwa w zakresie mozliwości ogłoszenia upadłości konsumenckiej.
Upadłość konsumencka oznacza w praktyce uwolnienie się od wszelakich zobowiązań finansowych.
Podczas bezpłatnej  konsultacji z Radcą Prawnym dowiesz się m.in.:
-co to upadłość konsumencka,
-jak proces upadłości wygląda w praktyce,
-dizięki analizie Radcy Prawnego dowiesz się czy Twój przypadek kwalifikuje się do zastosowania mechanizmu upadłości konsumenckiej,
-uzyskasz informacje o wszelkich kwestiach formalnych które wiążą się z procesem upadłości.

Szkoła Radości (Projekt zakończony)

Bezpłatny cykl warsztatów skirowany do dzieci i rodziców mający na celu zmobilizować uczestników do aktywnego udziału w życiu społecznym oraz poprawić relacje interpersonalne wewnątrz rodziny, wzmocnić więzi uczuciowe i postawy wychowawcze rodziców.

W programie zajęcia:
- wspierające relacje rodzinne;
- komunikacja i rozwiązywania konfliktów w rodzinie;
- promujące zdrowy tryb życia;
- logopedyczne;
- sportowe i taneczne;
- proekologiczne;
- konsultacje terapeutyczne i pedagogiczne
Dla dzieci sala zabaw i zajęcia z animatorami rozbudzające zainteresowania i pasje.

Dla wszystkich uczestników wycieczka do Torunia na zakończenie warsztatów.

Więcej informacji i zgłoszenia: biuro@fundacjanovum.pl, tel. 609 015 009

Pobierz dokumenty aplikacyjne
Copyright (c)2020, All Rights Reserved.
Fundacja Novum, ul. Płocka 75, 87-800 Włocławek Telefon: 609 015 009
NIP : 8883146834 REGON : 386816857 KRS : 0000855604